Nejtěžší období mají domácnosti už za sebou, říká šéf Partners

„Domácnosti mají nejtěžší období už za sebou,“ říká v rozhovoru pro FinTag.cz šéf finanční skupiny Partners Petr Borkovec. Podle něj se ekonomická situace českých domácností už teď obrací k lepšímu.

Vydáno: 18. 7. 2023
Kategorie: Ekonomika
Zdroj: PartnersNews

Jak hodnotíte aktuální ekonomickou situaci v Česku?

Z vývoje ekonomiky vidíme, že nás nečeká žádná hluboká recese. Podle mého názoru projdeme několik kvartálů stagnací či minimálním poklesem hrubého domácího produktu [HDP]. Neuvidíme žádný významný dopad na pracovní trh. Lidé mají a budou mít práci. Dá se však očekávat, že i za rok 2023 reálné příjmy obyvatelstva klesnou. Tedy, růst mezd nepokryje inflaci. I když v roce 2023 to již bude relativně těsné. Domácnosti se chovají víceméně odpovědně a roste míra spoření, čímž do velké míry klesají poptávkové tlaky na inflaci. I díky tomu vidíme postupný pokles inflace.

Pokud se na ekonomickou situaci podíváte hlavně z pohledu domácností, k jakým závěrům dojdete?

Že nejtěžší období již mají za sebou. Reálné příjmy klesly a stejně tak poklesla reálná výše finančního majetku domácností. Nicméně pokles není zdaleka tak velký, jak to vypadalo před rokem a půl. A především pokles následuje po dlouhých letech rychlého růstu reálných příjmů i majetku. Během covidu a za vlády Andreje Babiše se navíc u domácností nakumulovalo velké množství finanční prostředků. Nyní se čerpalo jen z tohoto.

Máte za to, že už nyní se situace obrací k lepšímu?

Již nyní v tom obratu jsme. Inflace klesá relativně rychle. Některé kategorie zlevňují. Logistické řetězce již fungují. Cena energií klesá, bude klesat a dopad poklesu se teprve propíše. Práce je hodně. Pracovní trh je bohužel stále přehřátý a produktivita je nedostačující. Z pohledu domácností je výhled pozitivní.

DOMÁCNOSTI ODEJDU ZE STAVEBNÍHO SPOŘENÍ

Jak hodnotíte vládní změny ve stavebním spoření?

Myslím, že lobby stavebních spořitelen uspěla, jak jen to šlo a zachránila z jejich byznysu, co šlo. Přesto myslím, že za 10 let už žádné státem dotované stavební spoření existovat nebude. Sám jsem zvědavý, jak se sítě stavebních spořitelen přeorientují na nový stav a novou službu, kterou by měly poskytovat. Mám v tom velké pochybnosti. Posledních deset a více let především pečují o kmeny se stavebním spořením a pravidelně otáčí smlouvy. Nové nastavení podpory stavebního spoření zásadním způsobem sníží atraktivitu tohoto produktu. Očekávám velký odliv lidí z těchto sítí.

Co propad hypotečního trhu? Jak se promítá do živobytí finančních poradců?

Do života hypotečních makléřů asi docela zásadním způsobem. Do života profesionálních finančních poradců, kteří pečují o své klienty a jejich finanční zdraví komplexně a dlouhodobě, nijak zásadně. Odpadl sice relativně snadný poptávaný obchod a snížila se efektivita času, protože hypoteční byznys byl velmi efektivní na čas. Ale je to jen návrat tam, kde by služba finančních poradců měla být. A to není vyřizování hypoték jedné za druhou. Je třeba mít více aktivit, ale práce je hodně. Klienti mají spoustu potřeb a situací, se kterými dobrý poradce umí pomoci.

Ekonomika stagnuje, reálné příjmy klesají, dotýká se aktuální ekonomická situace citelně trhu s finančním poradenstvím a finančními produkty?

Na jednu stranu pozitivně, protože lidé se začali o své finance starat ještě více. Po dlouhé době vidíme odliv peněz z běžných účtů ve prospěch termínovaných vkladů, ale především i rychlý růst zajímavějších fondů peněžních trhů, jejichž výnos se blíží REPO sazbě ČNB a dluhopisových fondů, které po dlouhých letech přináší velmi zajímavý poměr výnosu a rizika. Na stranu druhou ve finančním poradenství citelně schází hypoteční byznys a vše, co je na něj navázáno. Vidíme pokles atraktivity emisí dluhopisů, které nenabízejí dostatečný výnos za svá rizika. Do jisté míry se to týká i nemovitostních fondů a akciových trhů.

Které finanční produkty jdou nyní na odbyt a proč?

Roste objem investic, ale diametrálně se změnila skladba jednotlivých tříd. Odliv z běžných účtů a odliv nebo výrazný pokles přílivu peněz nemovitostních, smíšených a akciových fondů ve prospěch krátkodobých peněžních fondů a dluhopisových fondů. Relativně se daří neživotnímu pojištění, kde se do ceny postupně propisuje inflace a roste průměrné pojistné. Přestože pomalu. A překvapivě se daří životnímu pojištění, kde správně dochází k aktualizaci pojistných částek a pojistného dle aktuálních potřeb a krytí aktuální životní úrovně. Velké téma jsou také penze a penzijní produkty.

Zdroj: FinTag.cz