Partners mají v podílových fondech šest miliard korun

Partners investiční společnost hlásí povedený rok 2020. Rostla podstatně rychleji než celý trh: Majetek pod správou ve vlastních fondech loni stoupl o 40 procent na téměř šest miliard korun. Celý trh kolektivního investování přitom podle dat Asociace pro kapitálový trh loni rostl o necelých šest procent na 590 miliard.

Vydáno: 19. 4. 2021
Kategorie: Můj byznys
Zdroj: PartnersNews

Firma za loňský rok hlásí kladnou výkonnost u všech svých šesti podílových fondů, které nabízí s nulovým vstupním poplatkem. Investovat lze od 500 korun.

„Akciový fond Partners 7 Stars díky rychlé reakci na turbulence a včasné rotaci do amerických akcií a technologického sektoru dosáhl v krizovém roce 2020 na výslednou výkonnost kolem plus 10 %, a dlouhodobě tak patří mezi nejlepší na akciovém trhu,“ říká Martin Mašát, hlavní portfolio manažer Partners investiční společnosti. Aktuálně se fond soustředí na tradiční sektory, jako jsou banky a energetické společnosti, které během pandemie relativně ztrácely.

Manažerský poplatek u tohoto fondu dělá 1,5 %, Partners u fondů vybírají i výkonnostní poplatek. Celkově tak nákladovost fondu loni dělala 1,71 %. Tyto poplatky jsou již odečteny od výsledné výkonnosti, která loni dělala 9,7 % a o rok dříve 18,8 %. Naopak v roce 2018, kdy se investicím obecně nedařilo, fond ztratil 9,3 % ročně. Od začátku roku 2021 se jeho výkonnost zatím pohybuje těsně pod hranicí 6 %.

U tohoto fondu je také výstupní poplatek, pokud z něho peníze vyberete dříve než po pěti letech. V prvním roce po založení je to 5 %, každý další rok pak poplatek o jeden procentní bod klesá až na 1 % při výběru v pátém roce. Následně už je výběr bez výstupního poplatku.

Společnost si považuje také výsledku, který dosáhl její dluhopisový fond pro konzervativní klienty Partners Bond Opportunity. Loni připsal 2,9 % a téměř vyrovnal loňskou inflaci, která dělala nadprůměrných 3,2 %. Dobrý výsledek zatím připisuje i letos. Od začátku roku připsal klientům 0,77 %.

„To vše za situace, kdy v České republice padají ceny dluhopisů a konzervativní klienti sčítají ztráty,“ říká Mašát. Nákladovost tohoto fondu loni dělala 1,02 % a výkonnostní poplatek se u něj platí, jen když peníze vyberete dříve jak po třech letech od začátku investice, pohybuje se od 1 do 3 %.

Partners investiční společnost je členem finanční skupiny Partners. Celá skupina spravuje klientům v investicích 25 miliard korun. Brzy by měla začít fungovat také penzijní společnost Rentea ze skupiny Partners, která nabídne spoření na důchod v penzijních fondech se státním příspěvkem.

Zdroj: Peníze.cz