Na dlažbě s hypotékou. Pojištění je na nic, pomůže dohoda v bance a teď i covid dávky

S příchodem ekonomické krize se řada lidí obává ztráty zaměstnání a následně nedostatku peněz na splácení svých závazků. Hrozbu představuje zejména riziko neschopnosti splácet hypoteční úvěry, které jsou v mnoha rodinách největší finanční zátěží. Podívejte se podrobněji na to, co, kdo a za jakých podmínek vám s touto tíživou situací může pomoci.

Vydáno: 23. 12. 2020
Kategorie: Koronavirus
Zdroj: PartnersNews

S případnou ztrátou zaměstnání a výpadkem pravidelného příjmu se vyplatí počítat dopředu. Pokrýt výdaje pomohou dostupné rezervy, například ze spořicího účtu nebo stavebního spoření.

„Minimální doporučovaná finanční rezerva je ve výši šestinásobku měsíčních výdajů. Taková rezerva by měla být dostatečně komfortní na vyrovnání se s jakoukoliv situací," říká finanční poradce společnosti Partners Lukáš Urbánek. V okamžiku ztráty zaměstnání také doporučuje udělat revizi všech výdajů v domácnosti a omezit výdaje na minimum.

Banky splátky odloží, ale ne zadarmo
Pokud odložené rezervy či škrty ve výdajích nepomohou, klienti by se měli neprodleně obrátit na banku, u které se k hypotéce zavázali. Navzdory tomu, že v říjnu přestal platit zákonný odklad splátek, banky jsou nadále ochotny pomoci.

„Možnost snížení/odkladu splátek nabízíme, tuto možnost jsme poskytovali již před státním moratoriem, nejedná se tak o jeho 'pokračování'. Vždy však platí, že každou žádost řešíme individuálně, především pak schopnost klienta dále plnit závazky vůči bance," potvrzuje tiskový mluvčí Komerční banky Michal Teubner.

Například Česká spořitelna umožňuje za pandemie snížení měsíčních splátek až o 80 procent nebo odklad splátek na tři až šest měsíců. „V případě, že klient nebyl v posledních 15 měsících ve zpoždění se splátkami žádného ze svých úvěrů, nebudeme ho v souvislosti s odkladem splátek negativně označovat v registrech dlužníků," dodává tiskový mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Banky sice mohou klientům vyjít vstříc, ale nebude to zadarmo. „Standardně jsou banky ochotné přerušit splácení, ale to znamená, že se platí stále úroky. Měsíční výdaj je tedy menší, ale stále se musí něco platit," upozorňuje Urbánek z finančního poradenství Partners.

Splátky se více odkládaly na jaře
Banky oslovené on-line deníkem Aktuálně.cz se přitom shodují, že počet žádostí o odklad splátek byl v průběhu listopadu a prosince násobně menší než v průběhu jara. „Zatímco v dubnu jsme registrovali více než 20 tisíc žádostí o odklad úvěru individuálních klientů, nyní jsme od začátku listopadu obdrželi zhruba 3800 žádostí o odklad splátek a drtivou většinu z nich představují žádosti o odklad splátek u spotřebitelského úvěru. Žádosti o odklad splátek hypoték se pohybují pouze v řádu desítek klientů," uvádí Hrubý z České spořitelny.

Podobný trend zaznamenala také Hypoteční banka, součást koncernu ČSOB. „V první fázi jsme odkladem splátek pomohli 65 tisícům klientů. Drtivá většina z nich se vrátila k řádnému splácení, nyní se soustřeďujeme na malé procento lidí s přetrvávajícími obtížemi, se kterými hledáme individuální řešení jejich situace," říká tisková mluvčí Hypoteční banky Andrea Vokálová.

Omezené pojištění
S nečekanou situací pomůže také pojišťovna, a to v případě, kdy klient má sjednané takzvané pojištění schopnosti splácet. Základní „balíček" je pro případ smrti a trvalé invalidity. Dále je možné ho rozšířit o riziko pracovní neschopnosti a v poslední řadě také o riziko ztráty zaměstnání.

Toto připojištění má ovšem řadu výluk a omezení. „Pojišťovna neplní hned, ale třeba až po uplynutí 30 dní od registrace na úřadu práce, plní maximálně 12 měsíců a poté je nutné zase 12 měsíců pracovat, aby vznikl nárok na další plnění," vysvětluje finanční poradce Urbánek.

Omezené jsou také základní podmínky nutné pro nárok na pojistné plnění. „Ve většině případů pojišťovna plní pouze, pokud je zaměstnanec propuštěn zaměstnavatelem a k ukončení pracovního poměru nesmí dojít ve zkušební lhůtě," dodává Urbánek.

Jednorázová pomoc od státu
Lidem, kteří se ocitnou vlivem koronaviru ve finanční nouzi, přitom pomůže i stát. Ministerstvo práce a sociálních věcí totiž poskytuje takzvanou dávku mimořádné okamžité pomoci zvanou „MOP covid-19". O jednorázový příspěvek je možné si zažádat na úřadu práce, a to i elektronicky.

„Úřad práce ČR ve sledovaném období, tj. od 19. 10. 2020 do 11. 12. 2020, eviduje 120 žádostí o mimořádnou okamžitou pomoc, kde jako účel použití MOP-covid byla uvedena 'hypotéka'. Z uvedeného počtu bylo vyhověno 75 žádostem," vypočítává pro Aktuálně.cz tisková mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Dávka se kromě splátky na hypotéku vztahuje také na jídlo, základní hygienické potřeby, nájem a služby spojené s bydlením, internet a služby spojené s telefonováním. ÚP dosud obdržel celkem 1385 žádostí. „Průměrná výše poskytnuté dávky činila 12 467 Kč," dodává Beránková.

Stát tak reagoval na celkový dluh obyvatel, který se meziročně zvýšil o 148 miliard na 2,56 bilionu korun. Více než dva biliony korun připadaly na dluh z hypoték a úvěrů ze stavebního spoření. Tento dluh za rok vzrostl o 144 miliard korun, zatímco dluh tvořený spotřebitelskými půjčkami se zvýšil o čtyři miliardy korun. Jeho výše dosahovala na konci třetího čtvrtletí 494 miliard korun.

Zdroj: Aktuálně.cz